Gratis ebooks business model helaas mislukt

FlatWorldKnowledge levert wereldwijd al gedurende vijf jaar gratis ebooks aan studenten van ruim 2.000 scholen. Niet in de vorm van downloads, maar als online te gebruiken versies. Het idee achter deze service was dat studenten de fysieke versies van deze studieboeken dan eveneens bij FlatWorldKnowledge zouden aanschaffen.

Gisteren maakte FlatWorldKnowledge echter bekend dat dit business model per 1 januari wordt beëindigd. De digitale textbooks staan nog steeds op hun website, maar zijn alleen nog beschikbaar voor betalende klanten. Een zgn. All Access Pass, waarbij alle digitale versies van hun text books gelezen kunnen worden, gaat $34,95 per jaar kosten (ca. 27,50 Euro).

Achteraf beschouwd was FlatWorldKnowledge waarschijnlijk te genereus. Veel studenten hebben immers krappe budgetten: doordat ze deze gratis ebooks konden gebruiken, konden ze blijkbaar de keuze maken om hun geld te besteden aan andere (ook voor hun studie benodigde) textbooks en niet aan de fysieke exemplaren van de boeken die ze gratis online kunnen lezen.

Al is het jammer dat dit model niet gelukt is, het nieuwe “from free to fair” business model is nog steeds een heel aantrekkelijke propositie aan studenten.

deel
Posted in eBook nieuws buitenland | Leave a comment

Gratis ebook Windows 8 (alleen wel Engelstalig)

Met Windows 8 heeft Microsoft de werking van Windows aanzienlijk gewijzigd. De laatste twee weken zijn daarom meerdere gratis ebooks op de markt verschenen om de gebruikers daarbij te helpen. N.B. Dit betreft Engelstalige ebooks.

Waar ervaren Windows gebruikers binnen een half uur gewend zullen zijn aan de nieuwe mogelijkheden en andere werkwijze, zullen minder ervaren gebruikers daar aanmerkelijk meer moeite mee hebben. Daarom biedt Dell gratis het 147 pagina’s tellende ebook Windows 8 for Dummies aan: het invullen van een online formulier volstaat om toegang tot de download link te krijgen.

De IT Professional kan zich misschien beter verdiepen in de (eveneens uit 147 pagina’s bestaande) door Microsoft beschikbaar gestelde preview van het ebook Introducing Windows 8: deze preview bestaat uit de eerste 11 hoofdstukken. Binnen een paar weken wordt de definitieve versie verwacht.

Dan tenslotte, voor de app ontwikkelaar en eveneens van Microsoft, het uit twee delen bestaande gratis ebook Programming Windows 8 Apps, dat vooral ingaat op het toepassen van HTML, CSS, en JavaScript bij het ontwikkelen van apps.

deel
Posted in eBook nieuws Nederland | Leave a comment

Tablet verkopen in de VS meer dan verdubbeld

De tablet verkopen in de VS zijn, vergeleken met het 4e kwartaal in 2011, meer dan verdubbeld. Bijna één op de drie Amerikanen (31%) had per september 2012 een tablet. Daarmee blijft de markt voor tablets in een onvoorstelbaar tempo groeien en wijst niets er op dat deze groei op korte termijn zal stagneren.

De Consumer Electronics Association publiceert ieder kwartaal de laatste ontwikkelingen in de tablet markt. Kevin Tillman, senior research analist van de CEA, verwacht dat tablet verkopen een grote rol zullen spelen in het aankoopgedrag van consumenten, niet alleen voor de tablets zelf maar ook met betrekking tot het aanschaffen van accessoires.

Daarnaast verwacht bijna de helft van de 1.000 consumenten die aan het onderzoek hebben meegewerkt binnen nu en twee jaar een tablet te zullen aanschaffen.

Consumenten blijven hun tablets vooral gebruiken voor ontspanningsdoeleinden. Het bekijken van films blijft het meest populair, gevolgd door online communicatie zoals Twitter. Naar muziek luisteren staat op de derde plaats en activiteiten op sociale netwerken op de vierde plaats. Daarbij zijn maar liefst negen van de tien gebruikers bijzonder tevreden met de mogelijkheden van hun tablet.

deel
Posted in eBook nieuws buitenland | Leave a comment

Illegaal verspreiden van ebooks

Wat kan een uitgever als genoegdoening eisen aan iemand voor het illegaal verspreiden van ebooks? Uitgeverij SWP is van mening dat hier een schadevergoeding van 10.000 Euro van toepassing is.

Een basisschooldirecteur uit Amsterdam die leden van een LinkedIn groep via zijn Dropbox-account een PDF-versie van het boek Van kerndoel tot leerlijn heeft laten downloaden, wordt momenteel met een dergelijk schikkingsvoorstel geconfronteerd. Ook twee websites die het boek vervolgens online plaatsten hebben dit voorstel ontvangen. Daarnaast zijn ook de 120 downloaders gesommeerd alsnog de prijs van het ebook (24,90 Euro) aan SWP te voldoen.

SWP schat de geleden schade dus op zo’n 33.000 Euro. De gevolgschade wordt bij het illegaal verspreiden van ebooks echter veel hoger ingeschat omdat, aldus Paul Roosenstein van SWP, ook toekomstige omzet niet meer gerealiseerd wordt.

Illegaal ebooks downloaden is op dit moment nog niet strafbaar in Nederland. De Hoge Raad heeft in september j.l. echter het vermoeden uitgesproken dat de Nederlandse wet hiermee in strijd zou kunnen zijn met het Europese recht en heeft het Europese Hof verzocht hierover uitspraak te doen.

deel
Posted in eBook nieuws Nederland | Leave a comment

eBooks ook verkrijgbaar in reguliere winkels

Sinds gisteren zijn ebooks ook in reguliere boekenwinkels verkrijgbaar. Op speciale ebook download cards staat een code waarmee het gekochte ebook kan worden gedownload. Er zijn op dit moment 48 titels verkrijgbaar in meer dan 300 boekenwinkels.

Er zijn drie soorten cards verkrijgbaar: titelkaarten, auteurskaarten en genrekaarten. Een titelkaart is daarbij goed voor een bepaald ebook naar keuze. De prijs van een titelkaart is gelijk aan die van een download in een webwinkel.

Een auteurskaart is goed een keuze uit drie of meer titels uit het oeuvre van één schrijver en een genrekaart voor een keuze uit titels die binnen één genre vallen, zoals thrillers, romans of een jeugdboeken. Qua prijsstelling zijn de auteur- en genrekaarten goedkoper, soms wel 50%.

Het formaat van het ebook wordt pas gekozen bij het activeren van de code: tablet, e-reader, smartphone of computer.

QINQO, het bedrijf achter de download cards, verkoopt op deze manier niet alleen ebooks maar ook toegang tot games op internet en muziek. Voor de nabije toekomst staan ook tijdschriften, films en series op stapel.

deel
Posted in eBook nieuws Nederland | Leave a comment

Amazon reviews verwijderd … door Amazon

De bekende Amerikaanse schrijver Joe Konrath ontdekte gisteren dat meer dan vijftig door hem geschreven Amazon reviews verdwenen waren. Verwijderd. Door Amazon.

Voor alle duidelijkheid: dit betrof geen namaak reviews van zijn eigen boeken (sommige schrijvers posten, meestal onder een pseudoniem, bijzonder positieve reviews van zogenaamde lezers met als doel de verkoop van hun boeken te bevorderen), maar oprechte en nauwgezette reviews van boeken van collega schrijvers die hun werken bij Amazon in de online winkel hadden staan.

Navraag leerde hem dat Amazon onlangs nieuwe richtlijnen voor reviews heeft opgesteld met daarin onder meer de regel dat Amazon zich het recht voorbehoudt om Amazon reviews te verwijderen met daarin:

“Sentiments by or on behalf of a person or company with a financial interest in the product or a directly competing product.”

Met andere woorden: personen of bedrijven die een financieel belang hebben in het product of een concurrerend product mogen geen reviews schrijven. Schrijvers mogen van Amazon dus geen boek of ebook van een collega schrijver becommentariëren. Geen vrijheid van meningsuiting voor schrijvers, dus. Tenminste, niet bij Amazon.

Deze absurde situatie blijkt te zijn ontstaan nadat een groep schrijvers via WordPress geprotesteerd had tegen namaak reviews onder het motto: “No sock poppets here please“. Met als gevolg deze eenzijdige aktie van Amazon, waarmee het doel (het voorkomen van gefingeerde Amazon reviews) misschien wel is voorbijgeschoten.

deel
Posted in eBook nieuws buitenland | Leave a comment

Kinder ebooks verkopen in de VS bijna verdubbeld

In de Verenigde Staten groeit de markt voor kinder ebooks nog steeds in een adembenemend tempo. Zo zijn er in juli 2012 bijna twee keer zoveel kinder ebooks verkocht als in juli 2011.

Ook al zijn dit bijzonder indrukwekkende cijfers, ze vallen in het niet bij de groeicijfers die de Association of American Publishers publiceerde voor kinder ebooks over januari (bijna 500% groei) en februari 2012 (bijna 200%). Dat werd echter vooral veroorzaakt door het ongekende succes van The Hunger Games trilogie van Suzanne Collins, die maar liefst zes maanden lang de top 3 overheerste.

Ook in andere specifieke doelgroepen laten de cijfers nog steeds een groeiende markt voor ebooks zien: zo zijn er 50% meer adult ebooks verkocht en 10% meer religieuze ebooks. De totale markt voor ebooks is het laatste jaar gegroeid met gemiddeld 40%. Qua inkomsten vormen ebooks inmiddels al ongeveer 25% van de uitgeverij inkomsten.

deel
Posted in eBook nieuws buitenland | Leave a comment

Digitale content Baker & Taylor nu ook mobiel

Gisteren annonceerde het Amerikaanse Baker & Taylor dat de meest recente mobiele versie van hun Axis-360 dienstverlening nu ook beschikbaar is op de meeste tablets, telefoons en ereaders. Hiermee worden bibliotheken in staat gesteld hun digitale content beter te ontsluiten. Uitgeleende ebooks kunnen nu niet alleen thuis gelezen worden, maar bijvoorbeeld ook in de wachtkamer van de dokter en in de rij bij de supermarkt.

Baker & Taylor is een 180 jaar oud familiebedrijf dat zich specialiseert in media en diensten voor bibliotheken. Veel scholen en academische bibliotheken in de Verenigde Staten gebruiken het Axis-360 programma van Baker & Taylor voor het uitlenen en beheren van hun digitale content.

Sinds Baker & Taylor het Axis-360 programma op de markt bracht, hebben honderden bibliotheken zich hierbij aangesloten. Enkele weken geleden maakte het bedrijf bekend zich te gaan conformeren aan het populaire EPUB formaat, zodat alle huidige ereaders (met uitzondering van Amazon) hun aanbod kunnen lezen.

deel
Posted in eBook nieuws buitenland | Leave a comment

Gratis ebook Nederlandstalige dichters downloaden

Op de bekende blog De Geletterde Mens worden regelmatig bijdragen gepubliceerd van gastdichters. Op 31 oktober j.l. heeft Thierry Deleu, de eindredacteur van De Geletterde Mens, een gratis ebook ‘Zalig in de strandstoel van haar adem‘ aan zijn lezers aangeboden met daarin werken van 22 bekende Belgische en Nederlandse gastdichters. Iedere dichter stuurde, speciaal voor deze uitgave, tien gedichten in waaruit Deleu uiteindelijk vier gedichten per dichter selecteerde voor publicatie. Iedere dichter wordt met een foto en een kort CV aan u voorgesteld. Het 150 pagina’s tellende gratis ebook van bijna 1,5 Mb kan worden gedownload via:

http://www.knightsrazor.be/xDocs/eboekgastdichters.pdf

De keuze voor een gratis ebook is gezamenlijk tot stand gekomen, vanwege de voordelen die het medium biedt: iedereen kan, zonder daarvoor zijn of haar huis te hoeven verlaten, het ebook per onmiddellijk downloaden en lezen.

Het is sinds Deleu hier in 2007 mee begon al weer de zevende keer dat lezers van De Geletterde Mens gratis een bundel wordt aangeboden. Eerder verschenen ‘Amor vincit omnia‘ (2007), ’Bourgondische suite‘ (2009), ‘Helvetiaanse verzen‘ (2009), ‘Wulpen, in nevel van tijd‘ (2010), ‘Eb en vloed‘ (2010) en ‘Chaos‘ (2011).

Thierry Deleu is een literaire duizendpoot: dichter, romancier, essayist, biograaf, bloemlezer, auteur van enkele leerboeken Nederlands, eindredacteur van verschillende tijdschriften en uitgever. Zijn oordeel als recensent van poëtische producten wordt (vooral door ingewijden) op prijs gesteld.

deel
Posted in eBook nieuws Nederland | Leave a comment

Engelse Nook eBooks erg duur

Het sinds kort ook in Engeland gevestigde Barnes & Noble verkoopt niet alleen Nook ereaders, maar ook de bijbehorende Nook eBooks. Die blijken echter bijzonder duur geprijsd te zijn, vergeleken met de voor Kindle verkrijgbare exemplaren.

Voor veel zgn. NOOK books wordt op http://uk.nook.com een prijs van 24,55 Euro in rekening gebracht, terwijl de Kindle Editions van deze ebooks op http://www.amazon.co.uk aanmerkelijk goedkoper zijn. Zo kost de Kindle Edition van “A Wanted Man” bijvoorbeeld maar 10 Euro, die van “Mack The Life” maar 11,76 Euro en die van “The Stig” niet meer dan 11,18 Euro.

Duidelijk iets om goed in te gaten te houden tegen de tijd dat Barnes & Noble zich ook in Nederland besluit te vestigen.

deel
Posted in eBook nieuws buitenland | Leave a comment