Illegaal verspreiden van ebooks

Wat kan een uitgever als genoegdoening eisen aan iemand voor het illegaal verspreiden van ebooks? Uitgeverij SWP is van mening dat hier een schadevergoeding van 10.000 Euro van toepassing is.

Een basisschooldirecteur uit Amsterdam die leden van een LinkedIn groep via zijn Dropbox-account een PDF-versie van het boek Van kerndoel tot leerlijn heeft laten downloaden, wordt momenteel met een dergelijk schikkingsvoorstel geconfronteerd. Ook twee websites die het boek vervolgens online plaatsten hebben dit voorstel ontvangen. Daarnaast zijn ook de 120 downloaders gesommeerd alsnog de prijs van het ebook (24,90 Euro) aan SWP te voldoen.

SWP schat de geleden schade dus op zo’n 33.000 Euro. De gevolgschade wordt bij het illegaal verspreiden van ebooks echter veel hoger ingeschat omdat, aldus Paul Roosenstein van SWP, ook toekomstige omzet niet meer gerealiseerd wordt.

Illegaal ebooks downloaden is op dit moment nog niet strafbaar in Nederland. De Hoge Raad heeft in september j.l. echter het vermoeden uitgesproken dat de Nederlandse wet hiermee in strijd zou kunnen zijn met het Europese recht en heeft het Europese Hof verzocht hierover uitspraak te doen.

deel

Geen soortgelijke posts.

This entry was posted in eBook nieuws Nederland. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>